Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.07.2013 00:04 - СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ - ДЕН СЕДМИ - ДАНСwithme ден7
Автор: malchaniaotnadejda7 Категория: Поезия   
Прочетен: 8221 Коментари: 16 Гласове:
75

Последна промяна: 20.07.2013 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
СВЕТИ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ - ДЕН СЕДМИ - ДАНСwithme ден7                                  
                                           "Господа, в България не бият!"

                                                            
                                                                  Петко Каравелов

Не подминавай църквата!
Никога не я подминавай -
можеш да срещнеш някого,
когото обичаш -

Казвам си и срещам Катя -
поетесата с име Екатерина...

Не подминавай църквата,
никога не я подминавай!
Дори, когато вратите й
се захлопват пред очите ти -

Казвам си и продължавам
да вървя като неравнодейна рима.

Дори, когато в девет без 15

недалеч от онзи ден
един мъж префучава край мен
в метрото до църквата -
по същото време,
на същото място,
по същия начин -
потънал в пътя на вечерта.

А друг държи знамето
като свещ в ръка -
сякаш от две десетилетия -
на един хвърлей светлина
от църквата на България,
където е кръстено детето ми.

Където на вечни времена
бди и почива Екатерина -
кръстила някога моя баща.

"Господа, в България не бият!" -
казал съпругът на кръстницата,
когато църквата е била
зандан и Черна джамия -

"За едни митинг,
за други бизнес!" -

мълви на жена си мъжът,
който бута бебешката количка
към площада на Независимостта.

"Господа, в България не бият!"

И народът вдига стена
до небето.


Ден 7, 23 - 26 юни 2013.

image


http://www.svobodata.com/page.php?pid=11700&rid=154&archive=

" ЗА ТЕХНИТЕ ЛЪЖИ И НАШИТЕ ОТГВОРНОСТИ

30 Януари 2013

Едвин Сугарев


Как ни лъжат. Как ни баламосват, манипулират, пращат за зелен хайвер. Това е основният урок, който трябва да научим. От миналото си – от историята на прехода и предхождащата я история на кървавата комунистическа деспотия. Но и от нашето настояще. И може би – най-вече от него.

Досега протестиращите бяха лумпени, превратаджии, улични хулигани. Бяха наемници на ГЕРБ, бяха “сити”, бяха пияници и наркомани. Ето ви сега и една нова интерпретация:

“Да, нямаме нагласа да даваме оставка. Все пак София не е България. Там може да има 20 000 протестиращи, от ден на ден, доколкото виждам те намаляват, но и 100 да има, те трябва да получат своето уважение и считам, че определени кръгове, виждам и от бизнеса хора, които са по площадите, може би искат наистина да се саботира системата, защото усещат, че някои хора няма да печелят толкова лесно обществени поръчки. Тези хора, тези кръгове са притеснени, защото може би те вече няма да могат да източват енергетиката, те протестират затова, че ще намалее цената на електроенергията за бита, т.е. наистина ние пред такива хора, пред такива кръгове нямаме право да се предадем.”

Тези думи принадлежат на министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Не са негови обаче – идеята на Сергей Станишев. Точно той преди време заяви, че в протестите има “все по-голям елемент на организация - и политическа, и финансова в това число, едни и същи кукловоди, които са правили сценарии през годините на прехода, които представляват и корпоративни интереси”.

Думите му бяха подети от председателя на българския парламент Михаил Миков, според който пък, че протестите се дължали на “нарушените интереси на големите играчи в енергетиката”, и че това било естествено “когато става въпрос за частни интереси, оценени на стотици милиони, да има непримирими отрицатели на този парламент”.

С други думи, уважаеми протестиращи, всички вие сте наемници на енергийните олигарси, които са се запретнали да си спасяват стотиците милиони печалба, уплашени от новото енергийно законодателство на БСП и ДПС. Наемници сте на Красимир Георгиев – Фронтиера, на Христо Ковачки, на Богомил Манчев, на Петър Корумбашев и компания.

Сега доблестната нова тройна коалиция твърди, че благодарение на техните поправки в закона цената на тока щяла да се смъкне с пет процента. Евентуално, разбира се.

Ни дума за това защо цената на тока сега е такава, каквато е. Ни дума, разбира се – защото енергетиката е във фалит, а НЕК дължи над два милиарда заради АЕЦ “Белене” – проектът, който БСП официално прие като своя кауза. Както и заради простия факт, че споменатите олигарси изнасяха в чужбина огромното свърхпроизводство на електроенергия на преференциални условия – а в хорския “микс” се съставяше от по-скъп ток плюс безкрайни такси за достъп, пренос и какво ли не – та да може чрез вашите пари НЕК да оцелее някак си – в качеството си на дойна крава. Между впрочем и текстовете в тези промени, които определят по-леки условия за износ на ток, облагодетелстват пак същите червени олигарси.

Друг пример за нагло лъжене – повтарян многократно от самите политици, но и от журналисти, и от подставени неправителствени организации – от тези, дето ги събра Мая Манолова, и от уж разумни люде дори – че изборите нямало да променят нищо. Че щели да възпроизведат сегашното статукво.

Местан отиде дори по-далеч: не трябвало да има избори, докато не се създаде нов десен субект. И той – горкичкият – се загрижил за многострадалното дясно!

Истината е, че изборите ще променят всичко. Най-малкото защото БСП ще претърпи на тях толкова оглушително поражение, че или ще се разцепи, или ще се маргинализира – и няма да долази до властта достатъчно дълго, за да вдигнем на крака болната си държава.

Големият въпрос е кой ще направи това. И липсата на отговор създава база за манипулациите, замисляни от щаба за спасяване на това порочно и налудно управление. Не става дума за никакви грижи за вас и за никакъв план “Орешарски” – за кокала става дума – и за нищо друго. Назначението на Пеевски го доказа, както и създаването на специално министерство на инвестициите – с пряката цел да бъдат преточвани чужди и родни финансови и материални благини в частни джобове.

Отговорът е един – вие. Същите, дето сте на улицата. Трябва да се организирате, трябва да се погрижите да създадете движение или партия, която да участва в следващите избори – като партнирате с всички извън сега управляващите.

Няма друг шанс да разчистите България от тях. И няма да има."

http://www.svobodata.com/page.php?pid=11759&rid=154&archive


Открито писмо до Президента на Република България Росен Плевнелиев 01.07.2013 / 16:35

 






Гласувай:
76


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - malchaniaotnadejda7
01.07.2013 09:05

Здравей!

Радвам се да те видя.

цитирай
2. bven - Така е...в България биячите не са Българите!
01.07.2013 09:25
В България бият другите - сами се досетете кои са те.
Привет, Надежда! С граждански патос и надежда.
За България.
цитирай
3. makont - Здравей Наденце, радвам се, че се появи.
01.07.2013 09:58
В България не бият, за сега. не знам докога ще им издържат нервите, защото съвестта им няма да проговори. Прегръдки от мен и спокойна и усмихната седмица.
цитирай
4. zlotokuche - Наистина заслужава възхищение ...
01.07.2013 10:15
Наистина заслужава възхищение този протест на честните и мислещите хора, отвратени от цялата управляваща сган! Желая им много здраве и скорошно смъкване на хунтата от власт!
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - 1. tutankhamon661 - malchaniaotnadejda7
01.07.2013 11:31
tutankhamon661 написа:

Здравей!

Радвам се да те видя.


Здравей Сашо! Благодаря, аз също се радвам, че отново съм с вас, приятели.
цитирай
6. malchaniaotnadejda7 - 2. bven - Така е...в България биячите не са Българите!
01.07.2013 14:06
bven написа:
В България бият другите - сами се досетете кои са те.
Привет, Надежда! С граждански патос и надежда.
За България.

Когато срещнах пред "Свети седмочисленици" Екатерина Йосифова, началото на това стихотворение звучеше в главата ми... Беше петък. Понечих да запаля свещ, на път към протеста, но църквата затваряше. И се появи Катето. Носех новия брой на "Литературен вестник, четях нещо за Биньо... Катя беше със счупена и гипсирана ръка. "Какво е станало?" - попитах. - "Да не е от протеста?" - Тя се усмихна: - "Наде, на този протест не бият. Бях вече там. Паднах другаде..." А усмивката й ме озари, успокои с тази нейна лъчиста човечност.

После вкъщи стана дума и баща ми сподели: "Знаеш ли, че ме е кръстила Екатерина Каравелова... Започна разказа си." - Не, не знаех. Толкова за патоса.

Бвен, страхувам се за Едвин Сугарев. 6-ти Ден от гладната му стачка! И какво правим ние, колегите му! Мълчим и дефилираме по площадите! 6-ти ден откакто Едвин поиска оставката на кабинета Орешарски! Виж горе линка - Откритото му писмо. Но тези хора нямат страх от Бога. Те и майка си биха продали! България отдавна не значи нищо за тях. Ето сайта на Едвин -

https://www.facebook.com/events/475048025915600/
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - 3. makont - Здравей Наденце, радвам се, че се появи.
01.07.2013 14:14
makont написа:
В България не бият, за сега. не знам докога ще им издържат нервите, защото съвестта им няма да проговори. Прегръдки от мен и спокойна и усмихната седмица.

Здравей, Майче! Когато един български поет 6-ти ден гладува, това означава, че някой иска да жертва България. Няма да му го позволим! Земята на Ботев и Левски е свята земя - земя на Петко и Любен Каравелови, на Яворов и Екатерина Каравелова, на нашите деца, на предците ни! Не са познали този път. Прегръщам те!
цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - 3. makont - Здравей Наденце, радвам се, че се появи.
01.07.2013 14:21
makont написа:
В България не бият, за сега. не знам докога ще им издържат нервите, защото съвестта им няма да проговори. Прегръдки от мен и спокойна и усмихната седмица.

Майче, пети път пиша този коментар!
И аз те прегръщам, радвам се, че отново сме заедно.
Когато един поет като Едвин Сугарев, един истински, спонтанен, честен човек и българин не иска да живее, значи някой посяга на България, значи някой се опитва да я продаде, да я предаде, да я стъпче... И не, ние няма да го позволим! Народът на България няма да позволи алчни, жадни и гладни за власт и сребърници безродници, безгръбначни и готови и майка си да продадат, да петнят името на Отечеството ни. Земята на Левски и Ботев, на Петко и Екатерина Каравелови, на Яворов и Бенковски ще се отвори и ще ги погълне! България няма да позволи да издеватвлстват плужеци над народа й!
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - 4. zlotokuche - Наистина заслужава възхищение ...
01.07.2013 14:28
zlotokuche написа:
Наистина заслужава възхищение този протест на честните и мислещите хора, отвратени от цялата управляваща сган! Желая им много здраве и скорошно смъкване на хунтата от власт!

Да, това е волята на българският народ, която те не уважават, с която се подиграват. Хунта е точното име. Тези безродници взимат добрината и дълготърпеливостта на народа си за будалък и ще си платят за това. България е надживяла много по-опасни нищожества и много по-вълчи апетити от техните и продължава да бъде най-старата цивилизация в Европа и една от най-старите държавности на планетата. Ще си вървят. Те просто са нежелани от народа, който им плаща, за да го представляват. Българският Народ е в правото си да избере КОЙ и КАК да го представлява. XXI век сме, колкото и да не му изнася на някого от тези жалки натрапници!
цитирай
10. malchaniaotnadejda7 - http://www.svobodata.com/page.php?pid=11700&rid=154&archive=
01.07.2013 15:10
"ДНЕС ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ ГАНДИ И ПО-МАЛКО УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ."

"АКО ВОЙНИТЕ НЕ НОСИХА ПАРИ, НИКОГА НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА."

"В СЪВРЕМЕННИТЕ СОЦИАЛНИ ДЕМОКРАЦИИ ВЛАСТТА СЕ ВЗИМА С МАНИПУЛАЦИИ."

РОДЖЪР УОТЪРС
цитирай
11. pevetsa - ЗАЕДНО МОЖЕМ!
01.07.2013 15:21
ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИМ!
цитирай
12. malchaniaotnadejda7 - 11. pevetsa - ЗАЕДНО МОЖЕМ!
01.07.2013 16:04
pevetsa написа:
ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИМ!

Да, Алекс! ЩЕ БЪДЕ! БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!

ОРЕШАРСКИ ЧАС ПО-СКОРО ДА СИ ВЪРВИ, ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ НЕ ИСКА ДА МУ ПЛАЩА ЗАПЛАТА, НЕ ИСКА ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ ДА ГО ПРЕДСТАВЛЯВА.

БЪЛГАРИЯ ИСКА НЕЗАБАВНО ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ! ТУК И СЕГА! САМО ДА ИМАТ КЪСМЕТ НЕЩО ДА СЕ СЛУЧИ С ЕДВИН! ЩЕ ПОСЯГАТ НА ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИ ПОЕТ! ЖАЛКА СБИРЩИНА ОТ САМОЗВАНЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ ЖЕЛАЕ, НЕ ПРИЕМА ДА ГО ПРЕДСТАВЛЯВА!

ТО БИВА БИВА ДЕБЕЛООЧИЕ И НАГЛОСТ И АЛЧНОСТ, НО ЧАК ТОЛКОВА МИНАВА ГРАНИЦАТА НА ДОПУСТИМОТО. ДИСКРЕДИТИРАТ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА. ИСКАТ ДА ЗАМРАЗЯТ ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС, ЗАЩОТО НЯКАКВИ САМОЗВАНЦИ НЕ ПУСКАТ КОКАЛА! ЩЕ ИМ НАРЕДЯТ ДА ГО ПУСНАТ. ЩОМ СОБСТВЕНИЯТ ИМ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА ИМ ГО НАРЕДИ!


цитирай
13. stela50 - Здравей, мила Надя ... Единението е сила ...
01.07.2013 17:14
...Отговорът е един – вие. Същите, дето сте на улицата. Трябва да се организирате, трябва да се погрижите да създадете движение или партия,
която да участва в следващите избори – като партнирате с всички извън
сега управляващите...
Няма друг шанс ... И може би няма да има ... границата на търпимост и толерантност отдавна е премината ...
Силни думи, силно послание ... Не трябва да се допуска да се случи
нещо с Едвин Сугарев, в никакъв случай...

цитирай
14. malchaniaotnadejda7 - 13. stela50 - Здравей, мила Надя ... Единението е сила ...
01.07.2013 17:46
stela50 написа:
...Отговорът е един – вие. Същите, дето сте на улицата. Трябва да се организирате, трябва да се погрижите да създадете движение или партия,
която да участва в следващите избори – като партнирате с всички извън
сега управляващите...
Няма друг шанс ... И може би няма да има ... границата на търпимост и толерантност отдавна е премината ...
Силни думи, силно послание ... Не трябва да се допуска да се случи
нещо с Едвин Сугарев, в никакъв случай...


Благодаря ти, скъпа Таня! Много понесе и изтърпя Българският народ! Много обида, горест, подигравки и кал. Предадоха го онези, които той избра да го представляват и за чиято плата отделяше и отделя от залъка на децата си! На българските деца, които омерзени напускат Отечеството си, защото се чувстват предадени, излъгани, опозорени! Българският народ определя на кого ще даде и гласува доворието си! БЪЛГАРИТЕ НАСТОЯВАТ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ! НЕ МОЖЕ ЕДНА ШЕПА САМОЗВАНЦИ БЕЗОЧЛИВО ДА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ЗА СВОИ ИНТЕРЕСИ БЪЛГАРИЯ! ТЕЗИ АЛЧНИ БЕЗРОДНИЦИ ДОКАРАХА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ДО ЖАЛКОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЕМИГРАНТ В СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА. БЪЛГАРИЯ Е НАША СВЯТА ЗЕМЯ, А НЕ РАЗМЕННА МОНЕТА ЗА НЕЧИИ ЖАЛКИ ДОМОГВАНИЯ И ИНТЕРЕСИ.

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ХОРА КАТО ЕДВИН, ОТ "ХОРА РАЗСЪДИТЕЛНИ, БЕЗСТРАШЛИВИ, ПОЧТЕНИ И ВЕЛИКОДУШНИ". ДАНО БОГ БДИ НАД БЪЛГАРИЯ И ОПАЗИ И ЕДВИН!
цитирай
15. zlotokuche - Това е от днес:
01.07.2013 18:59
"Уважаеми г-н Президент,

Обръщаме се към Вас с тревога за днешния ден на България – и с опасения за нашето общо бъдеще. Правим го, защото политическата ситуация в България е абсурдна, налудна и опасна.

Управлявани сме от правителство, което е плод на задкулисни сделки и олигархични интереси, съставено от една аморална коалиция между загубилите изборите партии, лишена от реално мнозинство и зависеща изцяло от капризите на партия "Атака" – крайно дясна, с откровено антиевропейско и нецивилизовано поведение. Това правителство концентрира огромна силова мощ в Държавната агенция за национална сигурност и назначи за шеф на тази служба Делян Пеевски – медиен олигарх и фигура, чужда на всякакви цивилизовани стандарти. Това назначение беше прокарано тихомълком и без обсъждане – но с неприкритите намерения да се създаде силов апарат, който да се разправи с настоящите и бъдещи политически опоненти на управляващите.

Техните реваншистки планове станаха видни от намеренията да бъде рестартиран антибългарският проект за АЕЦ "Белене", от реабилитацията на сътрудниците на комунистическия репресивен апарат на Държавна сигурност във висшата администрация, от чистката в МВР и други ключови ведомства, както и от десетки публично известни прецеденти. Цивилизационният стандарт на управляващото парламентарно мнозинство стана виден с назначението на Волен Сидеров за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика – и то в деня, в който Сидеров провали Консултативния съвет за национална сигурност. Неговите "демократични стандарти" проличаха в обръщението към нацията на председателя на НС Михаил Миков, който призова вътрешния министър да се разправи с протестиращите – и се опита да наложи ограничения върху редакционната политика на българските обществени и частни медии.

В същото време в столицата и големите градове протичат многохилядни протести срещу правителството и мнозинството в НС, които управляващите не чуват – въпреки че техните искания се подкрепят от мнозинството от българските граждани. Пълната липса на доверие в правителството и парламента и упоритото нежелание на тези институции да се вслушат в исканията на протестиращите нагнетяват опасно напрежение с непредвидими последици.

Паралелно с това сме свидетели на провокации, немислими за една страна в цивилизована Европа. По улиците се появиха шпицкоманди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат "граждански арести". Техният водач Волен Сидеров влезе в сградата на парламента с пистолет на кръста и полицейска палка в ръка и никой не му попречи да държи речи, в които нарича гражданския протест "преврат срещу държавността" и заплашва с гражданска война.

Уважаеми г-н Президент,

Намираме се в гранична ситуация, която предполага избора на едно от двете положения: или властниците да отстъпят и така да се отвори пътя на роденото в тези драматични условия гражданско общество, или управляващите да останат на ретроградната си позиция и страната ни да продължи да затъва в кризата и да се дискредитира още повече в очите на демократично мислещите ни съотечественици и на европейската демокрация.

В тази ситуация, г-н Президент, Вашата роля е изключително важна и отговорна. Президентската институция е единствената, която все още не е загубила доверието на народа. В тези решаващи за страната ни дни Вие се държахте достойно и доказахте, че сте автентичен държавен глава. Затова трябва да изразите публично, ясно и недвусмислено отношението си към драматичните събития у нас – включително чрез обръщение към нацията и като предупредите евроатлантическата общност за мрачните перспективи, които се очертават пред страната ни днес.

Настояваме за това, защото е възможно случващото се да бъде план за промяна в геополитическите приоритети на България - за откъсването ни от цивилизована Европа и асимилирането ни в подготвяната от Путин Евразия. Възможно е това, на което днес ставаме свидетели, да цели налагането на санкции и отнемането на гласа на България в ЕС и бъдещо откъсване на страната ни от евроатлантическата общност.

Уважаеми г-н Президент,

Преди двадесет години българският поет, публицист и гражданин Едвин Сугарев обяви гладна стачка в знак на протест срещу лъжата, бандитизма и разграбването на страната ни, свързани с безотговорното марионетно правителство на БСП и ДПС с премиер проф. Любен Беров. Тогава неговият достоен жест не беше разбран от всички, но оценката на времето доказа правотата на поета. Сега Едвин Сугарев обяви гладна стачка, солидаризирайки се с гнева и нетърпимостта на българските граждани към наглите действия на управляващата коалиция и на правителството на доц. Пламен Орешарски. Той декларира непоколебимата си решителност да продължи стачката до оставката на правителството или до фаталния й край. Нека мислим и за това, г-н Президент!

Демократична България разчита на Вас – на Вашето мъжество и отговорност.

Борис Христов – писател
Иван Теофилов – писател
Евгений Михайлов – режисьор
Георги Господинов – писател
Д-р Любомир Канов – психиатър и писател
Проф. д.ф.н. Добрин Тодоров – философ
Проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев – философ
Ева Димчева – преводач
Проф. д-р Божидар Кунчев – литературовед
Д-р Петко Бакърджиев – стоматолог
Георги Данаилов – писател
Богдан Глишев – актьор
Проф. д-р Христо П. Тодоров – философ
Тони Николов – публицист
Доц. д-р Вихрен Чернокожев – литературовед
Доц. д-р Рая Кунчева – литературовед
Проф. д.ф.н. Атанас Стаматов – философ
Теди Москов – рeжисьор
Рада Москова – писател
Атанас Киряков – кинорежисьор
Антоанета Бачурова – журналист
д-р Стефан Москов – лекар
Марин Янев – актьор
Георги Гроздев – писател
Митко Новков – журналист
Ясен Атанасов – писател
Александър Кипров – композитор
Александър Петров – поет
Огнян Видев – музикант

София, 01.07.2013 "
цитирай
16. malchaniaotnadejda7 - 15. zlotokuche - Това е от днес:
01.07.2013 20:20
zlotokuche написа:
"Уважаеми г-н Президент,

Обръщаме се към Вас с тревога за днешния ден на България – и с опасения за нашето общо бъдеще. Правим го, защото политическата ситуация в България е абсурдна, налудна и опасна.

Управлявани сме от правителство, което е плод на задкулисни сделки и олигархични интереси, съставено от една аморална коалиция между загубилите изборите партии, лишена от реално мнозинство и зависеща изцяло от капризите на партия "Атака" – крайно дясна, с откровено антиевропейско и нецивилизовано поведение. Това правителство концентрира огромна силова мощ в Държавната агенция за национална сигурност и назначи за шеф на тази служба Делян Пеевски – медиен олигарх и фигура, чужда на всякакви цивилизовани стандарти. Това назначение беше прокарано тихомълком и без обсъждане – но с неприкритите намерения да се създаде силов апарат, който да се разправи с настоящите и бъдещи политически опоненти на управляващите.

Техните реваншистки планове станаха видни от намеренията да бъде рестартиран антибългарският проект за АЕЦ "Белене", от реабилитацията на сътрудниците на комунистическия репресивен апарат на Държавна сигурност във висшата администрация, от чистката в МВР и други ключови ведомства, както и от десетки публично известни прецеденти. Цивилизационният стандарт на управляващото парламентарно мнозинство стана виден с назначението на Волен Сидеров за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика – и то в деня, в който Сидеров провали Консултативния съвет за национална сигурност. Неговите "демократични стандарти" проличаха в обръщението към нацията на председателя на НС Михаил Миков, който призова вътрешния министър да се разправи с протестиращите – и се опита да наложи ограничения върху редакционната политика на българските обществени и частни медии.

В същото време в столицата и големите градове протичат многохилядни протести срещу правителството и мнозинството в НС, които управляващите не чуват – въпреки че техните искания се подкрепят от мнозинството от българските граждани. Пълната липса на доверие в правителството и парламента и упоритото нежелание на тези институции да се вслушат в исканията на протестиращите нагнетяват опасно напрежение с непредвидими последици.

Паралелно с това сме свидетели на провокации, немислими за една страна в цивилизована Европа. По улиците се появиха шпицкоманди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат "граждански арести". Техният водач Волен Сидеров влезе в сградата на парламента с пистолет на кръста и полицейска палка в ръка и никой не му попречи да държи речи, в които нарича гражданския протест "преврат срещу държавността" и заплашва с гражданска война.

Уважаеми г-н Президент,

Намираме се в гранична ситуация, която предполага избора на едно от двете положения: или властниците да отстъпят и така да се отвори пътя на роденото в тези драматични условия гражданско общество, или управляващите да останат на ретроградната си позиция и страната ни да продължи да затъва в кризата и да се дискредитира още повече в очите на демократично мислещите ни съотечественици и на европейската демокрация.

В тази ситуация, г-н Президент, Вашата роля е изключително важна и отговорна. Президентската институция е единствената, която все още не е загубила доверието на народа. В тези решаващи за страната ни дни Вие се държахте достойно и доказахте, че сте автентичен държавен глава. Затова трябва да изразите публично, ясно и недвусмислено отношението си към драматичните събития у нас – включително чрез обръщение към нацията и като предупредите евроатлантическата общност за мрачните перспективи, които се очертават пред страната ни днес.

Настояваме за това, защото е възможно случващото се да бъде план за промяна в геополитическите приоритети на България - за откъсването ни от цивилизована Европа и асимилирането ни в подготвяната от Путин Евразия. Възможно е това, на което днес ставаме свидетели, да цели налагането на санкции и отнемането на гласа на България в ЕС и бъдещо откъсване на страната ни от евроатлантическата общност.

Уважаеми г-н Президент,

Преди двадесет години българският поет, публицист и гражданин Едвин Сугарев обяви гладна стачка в знак на протест срещу лъжата, бандитизма и разграбването на страната ни, свързани с безотговорното марионетно правителство на БСП и ДПС с премиер проф. Любен Беров. Тогава неговият достоен жест не беше разбран от всички, но оценката на времето доказа правотата на поета. Сега Едвин Сугарев обяви гладна стачка, солидаризирайки се с гнева и нетърпимостта на българските граждани към наглите действия на управляващата коалиция и на правителството на доц. Пламен Орешарски. Той декларира непоколебимата си решителност да продължи стачката до оставката на правителството или до фаталния й край. Нека мислим и за това, г-н Президент!

Демократична България разчита на Вас – на Вашето мъжество и отговорност.

Борис Христов – писател
Иван Теофилов – писател
Евгений Михайлов – режисьор
Георги Господинов – писател
Д-р Любомир Канов – психиатър и писател
Проф. д.ф.н. Добрин Тодоров – философ
Проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев – философ
Ева Димчева – преводач
Проф. д-р Божидар Кунчев – литературовед
Д-р Петко Бакърджиев – стоматолог
Георги Данаилов – писател
Богдан Глишев – актьор
Проф. д-р Христо П. Тодоров – философ
Тони Николов – публицист
Доц. д-р Вихрен Чернокожев – литературовед
Доц. д-р Рая Кунчева – литературовед
Проф. д.ф.н. Атанас Стаматов – философ
Теди Москов – рeжисьор
Рада Москова – писател
Атанас Киряков – кинорежисьор
Антоанета Бачурова – журналист
д-р Стефан Москов – лекар
Марин Янев – актьор
Георги Гроздев – писател
Митко Новков – журналист
Ясен Атанасов – писател
Александър Кипров – композитор
Александър Петров – поет
Огнян Видев – музикант

София, 01.07.2013 "

Да, знам, благодаря ти. Вече качих линка - чудесна новина! Българските интелектуалци срещу... хайде без епитети, че и те са безсилни да изкажат омерзението на българския народ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: malchaniaotnadejda7
Категория: Поезия
Прочетен: 3285747
Постинги: 434
Коментари: 8064
Гласове: 43591